Usein kysyttyä

Mitä aikaisemmin, sen parempi! Yleensä minut on varattu vuotta ennen kesälauantaisin tapahtuviin hääkuvauksiin. 

Saadaksesi kuvausajan ajoissa suosittelen sinua varaamaan raskauskuvauksen viimeistään raskausviikolla 25.

Parikuvauksen ja perhekuvauksen voi yleensä varata lyhyemmällä varoitusajalla, mutta kannattaa kuitenkin muistaa, että vuodenajasta riippuen on minut tavallisesti varattu 1-2 kuukautta eteenpäin.

Raskauskuvaukseen lainaan tyylikkäitä vatsan mukaan soveltuvia raskausvaatteita. Minulla on myös lainata vaatteita perheen pienokaisille. Niitä voit katsoa täältä.

Neutraalit värit näyttävät kuvissa kauniilta. Yhdenmukaisuutta saadaan yhdistämällä teidän vaatteitanne erilaisilla värivivahteilla. Jos kaikilla on esimerkiksi sininen pusero, niin voitte yhdistää kaikkea kermanvalkoisen, pastellinsinisen ja tummansinisen välillä. Miettikää myös muita asusteita, mutta älkää laittako liikaa, esimerkiksi hiuspanta tai isot korvakorut, ei molempia.

Välttäkää paljon kuvioita, huutavia värejä, tekstiä ja logoja kantavia vaatteita, sillä se näyttää helposti sekavalta.

Valitsette itse kuinka laittautuneita tai arkipäiväisiä haluatte olla. Paras vinkkini on, että pukeudutte vaatteisiin, joissa tunnette olonne mukavaksi – silloin se myös näkyy valokuvissa!

Sinun ei tarvitse olla huolissasi siitä, missä sinun tulee seisoa/istua/maata, miten sinun tulee pitää käsiäsi tai mihin kohdistat katseesi. Minä kerron alusta loppuun, mitä sinun tulee tehdä. Pienten ja helppojen tehtävien avulla tulet tuntemaan olosi rentoutuneeksi ja valokuvista tulee luonnollisia.

Tässä voit lukea enemmän hääkuvauksesta, parikuvauksesta, raskauskuvauksesta ja perhekuvauksesta.

Potrettikuvaukseen kuuluu aina ilmainen varauksen muuttaminen. Sovimme uuden päivämäärän, jos joku teistä sairastuu tai kaatosade yllättää.

Jokaiseen valokuvaukseen otan mukaani varavarustuksen, eli toisen kameran, objektiiveja, akkuja ja muistikortteja. Koskaan ei ole kuitenkaan käynyt niin, että jokin laite olisi reistaillut tai rikkoutunut. Haluan sinun silti tietävän, että tekniset laitteet saattavat reistailla ja tältä varalta minulla on varakamera mukanani. 

Valokuvaan kameroilla, joissa on tilaa kahdelle muistikortille. Varmuuskopio tallentuu kuvaushetkellä automaattisesti toiselle muistikortille ja korruptoituneiden tiedostojen riski pienenee. Valokuvauksen jälkeen siirrän tiedostot tietokoneelle ja teen varmuuskopiot sekä ulkoiselle kovalevylle että pilvipalveluun. On siis todella pieni riski, että tiedostoillenne tapahtuisi jotain.

Matalan resoluution valokuvat soveltuvat nettijulkaisuun. Ne ovat pienennettyjä ja siksi ”kevyempiä”, jonka ansiosta nettisivu latautuu nopeammin ilman, että silmä huomaa laadussa mitään eroa.

Korkean resoluution valokuvat soveltuvat fyysisten tuotteiden valmistukseen. Ne ovat tiedostokooltaan isoja ja ”painavampia” ja soveltuvat parhaiten tulostukseen/painamiseen.

Olet ehkä selaillut ja verrannut eri valokuvaajien hintoja ja ihmettelet nyt, miksi hinnat vaihtelevat niin paljon. Pystyn hinnoittelemaan työni ainoastaan omien kustannusteni, kokemukseni ja toimintatapojeni kautta, siksi toisten kuvaajien hintataso on minulle epäolennainen asia. Hintoihin vaikuttaa jossain määrin myös yhtiömuoto, asuinpaikka ja elintavat.

Haluan korostaa, että palkkio, eli palvelun/tuotteen hinta, ei ole sama asia kuin ansiotulo. Palkkioon sisältyy toimeksiannon lisäksi myös seuraavat asiat: kameravarusteet, puhelin, tietokone, ohjelmat, lisenssit, domaini, verkkohotelli, nettisivusto, sähköposti, toimistotarvikkeet, pakkausmateriaalit, työmatkat, pysäköintimaksut, kirjanpito, vakuutukset, koulutukset ja verot.

Mitä tulee hääkuvaukseen, työskentelen usein viikonloppuisin ja myöhään iltaisin. Sesonkiaikana, eli kesälauantaisin, tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että olen poissa perheeni luota ja muista tapahtumista, jotka ovat samaan aikaan. Minut tavoittaa sähköpostitse joka arkipäivä ja suunnittelen jokaisen asiakkaan ainutlaatuisen valokuvauksen etukäteen. Hääkuvaus toisella paikkakunnalla venyy usein koko viikonlopun mittaisiksi pitkillä matkoilla ja hääparin tapaamisella sekä kuvauspaikan etsimisellä perjantaina, jopa 14 tuntia pitkäksi valokuvaamiseksi lauantaina ja kotimatkaksi sunnuntaina. Tämän jälkeen tulee koko materiaali käydä läpi, muokata, tehdä varmuuskopiot sekä tuotteiden valmistaminen, paketoiminen ja lähettäminen. Yksi hääkuvauskeikka sisältäen kaikki kulissien takana tapahtuvan työn voi kokonaisuudessaan kestää yhden kokonaisen työviikon.

Toisin kuin palkansaaja, joka saa valmiin palkkakuitin ja täsmällisen palkan joka kuukausi, vastaan minä kaikesta itse. Jotta yritykseni toimisi on minulla erilaisia hallinnollisia työtehtäviä, jotka eivät näy ulospäin, mutta ovat yhtä tärkeitä valokuvaamisen ja kaikkeen siihen liittyvän lisäksi. Minulle on myös tärkeää huolehtia varusteideni kunnossapidosta ja korjaamisesta sekä jatkuvasti kouluttaa itseäni erilaisten kurssien kautta – kaikki tämä siksi, että voin tarjota sinulle niin hyvää palvelua kuin mahdollista. 

Jokainen valokuvaaja on ainutlaatuinen ja vain valokuvaaja itse pystyy hinnoittelemaan työnsä. Jokaisella yksilöllä on oma makunsa ja arvostaa erilaisia asioita. Toivon tämän tiedon olevan sinulle hyödyllinen miettiessäsi, miksi ammattivalokuvaajan palkkaaminen maksaa hänen pyörittäessään pitkäaikaista yritystoimintaa.