Så kom sommarlovet

Ellen Kivistö Dagbok, Företagande

Sommaren är äntligen här, men ordet lov är nog lite missvisande, trots att det är just “sommarlov” jag svarar då någon frågar vad jag sysslar med. Jag är fri från studier fram till slutet av augusti, men ledig har jag nog inte varit den senaste veckan trots att jag “bara varit hemma”. Studierna och praktiken tog upp en stor del av min tid under vintern och våren och hur intressanta de än är känns denna paus välbehövlig. Nu är det dags att fokusera på det egna företaget istället. Trots att jag inte är ute på fältet och fotograferar finns det alltid någonting att göra; problem att lösa, tjänster att förbättra och produkter att utveckla – det är arbete som händer bakom kulisserna, men som är precis lika viktigt som det arbete jag utför då jag står bakom kameran.

De senaste dagarna har jag jobbat hemifrån med att bocka av punkter på min kilometerlånga to do-list, sådana där lite tråkiga saker som att städa båda arbetsdatorerna från onödiga filer, organisera mappar, säkerhetskopiera viktiga saker och testa mig fram till det bästa sättet att dammtorka tangentborden. Då det gäller kunders digitala fotografier är jag alltid väldigt noggrann med att genast säkerhetskopiera dem, organisera dem, göra urvalsgallerier och spara dem i rätt filformat, men när det kommer till mina privata bilder bara slänger jag in dem i random mappar, vilket är dumt för det är så tidskrävande att gå igenom allting sedan. Men en fyrtio timmars arbetsvecka senare är det gjort. Medan jag satt och tog mig för huvudet lovade jag mig själv att i fortsättningen använda olika minneskort för jobb och privata bilder, att hålla ordning på även de personliga bilderna och att hålla datorerna fria från onödigt skräp.

Nästa vecka kommer jag varva fotograferingar med att fortsätta bocka av punkter på listan. Vad tycker ni förresten om att läsa om livsstilen som företagare? Vill ni ha mer av det eller föredrar ni att enbart titta på fotojobb jag visar upp? Berätta gärna i kommentarsfältet!