Förväntningar, drömmar och mål

Ellen Kivistö Dagbok, Företagande

DoThis

Så här i början av det nya året tycker jag det är förnuftigt att reflektera över vad man egentligen vill göra. Vad är det som hindrar en från att uppfylla drömmar?

Hitta en motionsform jag tycker om. Att börja röra på sig mer är väl ett typiskt nyårslöfte, men jag lovar inte att jag skall träna ett visst antal timmar i veckan. Istället vill jag hitta en motionsform jag tycker om, någonting som jag längtar till att göra istället för att känna att det känns jobbigt att komma iväg och få det gjort. Kanske är den här motionsformen löpning? Jag har i alla fall spontanbokat in en kurs tillsammans med en tränare som sprungit över tjugo maratonlopp. Jag tänker mig att det kan uppstå en rejäl kämpaglöd genom att träna tillsammans med någon man ser upp till.

Jobba bort blygheten. Ibland kan det vara till fördel att vara blyg som person, men för mig är det en sak som känns väldigt jobbig. Det är jobbigt att erkänna det här på bloggen också, eftersom ni läsare antagligen skapat er en egen bild av hur jag är som person. Fastän jag skulle ha något att tillföra i en diskussion sitter jag hellre tyst istället för att bara få det jag vill sagt – för jag vågar helt enkelt inte. Vad jag är rädd för vet jag inte ens. Ett konkret mål blir att prata inför publik. Jag klarar det nog om jag vill!

Skapa något med händerna. En tavla, en teckning, ett hantverk – vad som helst. Under jullovet då jag låg sjuk hemma provade jag göra korsstygn. Jag har aldrig broderat tidigare, men jag har sett så otroligt vackra broderier att jag blev sugen på att testa. Det är både pilligt och tidskrävande, men det är en skön känsla då man väl är klar och dessutom nöjd. Det gav mig mersmak. Att måla är förresten en grej jag saknar. Det är så klurigt att hitta tid till att göra allting, och oftast dyker inspirationen upp mitt i natten då man borde sova.

Läsa böcker. Äntligen har jag fått upp en bokhylla på väggen, men där bara är den, fylld av en lång rad olästa böcker. Jag får nog ta tag i det och börja läsa helt enkelt, så slipper jag torka så mycket damm. Tjugo minuter innan jag lägger mig hinner jag nog med.

Vinterbada. Det är en sak jag år efter år velat prova på, men det har bara inte blivit av. Det här året skall jag minsann hoppa i det där kalla vattnet, det har jag bestämt!

Åka luftballong eller hoppa fallskärm. Det här är kanske det på listan som är minst troligt att jag gör, dels för att det kostar en hel del, men jag drömmer om att göra det och det är inte omöjligt! En tur med luftballong är i alla fall en vettig upplevelse att spara pengar till. Att hoppa fallskärm kanske inte är så vettigt, men jag gillar det där pirret i magen jag får på höja höjder.

Fortsätta jobba med min serie självporträtt. Att mina visioner kräver att jag simmar ut till en sten med fjärrkontrollen i en minigrip-påse eller att jag stället mig barfota precis intill en myrstack bara för att skapa ett särskilt fotografi är både utmanande och roligt. Som bonus stärker det självförtroendet.

Jag har medvetet varit lite hemlighetsfull med det här projektet, men vill ni tjuvkika lite på vad jag sysslat med är det bara att kolla in kategorin Självporträtt.

Bli bokad att fotografera ett destination wedding. Den här punkten skrämmer mig mest, även om destination wedding inte nödvändigtvis behöver betyda att jag åker till andra sidan jordklotet, utan kanske hålla mig i Skandinavien. Drömmar som inte skrämmer en är inte tillräckligt stora, har jag hört.

Jag tror det är min resa till Island förra sommaren som fått mig sugen på att fota mer utomlands. Kolla in dessa, dessa och dessa bilder jag fotade av Kitty och Simon, hur fantastiskt fint är det inte!?

Videoblogga. Jag skulle så gärna vilja testa på det, men på grund av min blyghet har jag inte vågat. Nu praktiserar jag i en digimediabyrå och sysslar med rörlig bild så gott som dagligen, så jag har ju egentligen goda förutsättningar för att skapa kvalitativa videor. Jag längtar till slutet av veckan då jag skall lära mig audioproduktion – det är så himla intressant! (Mer om detta kommer jag blogga under våren.)

Roadtrip i Finland. Det finns så många vackra platser jag vill åka till och många av dem ligger inte ens långt borta. Platserna på fotografierna ovanför ligger en dryg timme med bil (och en kvarts promenad) bort. Eftersom jag under hösten kommer åka till Lappland skulle jag gärna utforska de mellersta delarna av landet.

Bli bättre på att kolla kontakten med vänner. Jag har vänner som bor väldigt utspritt och som jag träffar alldeles för sällan. Jag vet att jag är dålig på att hålla kontakten och jag får dåligt samvete av att tänka på det. Jag har ingen ursäkt att komma med för det är ju inte så svårt att skicka ett meddelande och fråga hur någon mår, ändå gör jag inte det och sedan rinner vänskapen ut i sanden. Nu bryter jag cirkeln.

Resa utomlands. Då jag reser växer jag som människa. Det här året vill jag resa utomlands minst en gång. Resan är egentligen redan bokad; i juli bär det av till Island för att delta i en fotoutbildning precis som förra året, men sedan har jag planerat stanna kvar en vecka eller två, kanske flyga vidare någon annanstans. Det är bara sällskapet som fattas. Vem vill hänga med på äventyr!?

Klicka dig vidare till min kategori Resor för fler reserelaterade inlägg. Inom kort kommer jag uppdatera den med nya inlägg.

Göra en fotobok. “Skomakarens barn har inga skor” är ett lämpligt ordspråk när det när det kommer till kritan. Till mina kunder skapar jag hur vackra album och andra produkter som helst, och jag talar alltid om för dem hur viktigt det är att låta framkalla sina fotografier, men själv har jag inte en enda tavla på väggen. Tillsammans med sonen har jag förverkligat många idéer som resulterat i en serie stämningsfulla fotografier, men de bara ligger där på hårddiskarna. Jag får ta tag i saken och göra de där fotoböckerna om Demians äventyr, förrän åren går och det är ett alldeles för överväldigande projekt att göra en bok.

I det här inlägget visar jag upp den där lilla sjömansinspirerande bildserien.

Publicera en hejdundrande portfolio. Jag tänker mig en smakfull hemsida med mina allra bästa arbeten, som jag med handen på hjärtat kan säga att jag känner mig nöjd med. Det här är en sak jag redan borde ha, men då det tar så mycket tid att göra en hemsida har jag istället visat upp mina fotografier på andra vis och hela tiden tänkt att jag gör den där hemsidan sedan någon gång när jag har tid över. Men jag har ju aldrig tid över till den om jag inte prioriterar den. Portfolio är ett viktigt mål!

Har ni läsare listat era drömmar och/eller mål? Länka gärna till era inlägg – det vore intressant att läsa!