Värmen av ömma kramar i kylan

Ellen Kivistö Bröllopsfotografier, Parfotografering, Porträtt 0 Comments

I samband med att jag firade två år som företagare i januari ordnade jag en tävling på min Facebook-sida. För att vara med skulle man berätta med vem man skulle vilja dela en fotografering och varför. Det trillade in många kommentarer och det var verkligen ingen lätt sak att välja bara en vinnare då jag så gärna hade fotograferat alla.

Till slut föll valet på en kommentar som fick mig att känna värme i hela kroppen medan jag läste den.

“Jag och min man har varit gifta 1 år den 13.2. En fotografering skulle vara en fin gåva att ge första bröllopsdagen till ära. Vi har en del foton på hela familjen men nu skulle vi kunna satsa på att ta bilder endast på oss. Av någon orsak har vi inte än idag tagit officiella bröllopsbilder och det gör mig ledsen att inte ha bilder att hänga upp på väggen. Vilken fin tanke av dig att ge någon chansen att få fina foton!”

För några dagar sedan åkte jag till Pargas för att fotografera Kati tillsammans med sin man. Vilken värme de spred där ute i den friska luften strax innan solen gick ned! Jag har nog aldrig förut sett så många kramar under en fotografering. Nedan följer ett litet axplock.

Vill du boka in en kärleksfull parfotografering nås jag smidigast på info@ellenkivisto.com.

De Gamlas Dans

Ellen Kivistö Evenemang, Fotografier 0 Comments

Spolar vi tillbaka tiden lite grann befann jag mig en fredagskväll i Logomo i Åbo för att fotografera De Gamlas Dans, en tillställning jag tidigare aldrig tagit del av. Jag måste erkänna att jag faktiskt var lite nervös innan, då jag bara hann hem för att byta klädsel och innehåll i väskan efter en lång praktikdag och inte mer än mejlat med personen som anlitat mig. Inte hade mitt presskort jag behövde för att komma in som fotograf hunnit komma med posten heller och jag hade ingen aning om hur ljusförhållandena skulle vara. Men precis som det brukar löste sig allt och jag hann träffa min kund i exakt två sekunder, så jag hann se hur hon såg ut, innan hon försvann i vimlet igen.

Det var en så trevlig stämning som smittade av sig i hela salen då orkestern satte igång och leendena glänste ikapp med klänningarna. I det ögonblicket kände jag mig väldigt tacksam över att jag genom mitt jobb komma i kontakt med så många olika människor och få vara en del av så många olika festligheter. Efter att danserna var över smet vi snabbt ut i en korridor för att hinna med några porträtt innan folkmassan skulle strömma ut.

Jag är tacksam även över att jag fått lov att publicera serien, så här kommer några utvalda höjdpunkter från alla drygt tvåhundra fotografier jag levererade till paret efter en och en halvtimmes fotografering.

Laeslahti-32

Laeslahti-77

Laeslahti-8

Laeslahti-67

Laeslahti-43

Laeslahti-40

Laeslahti-58

Laeslahti-60

Laeslahti-86

Laeslahti-93

Laeslahti-165

Laeslahti-136

Laeslahti-140

Laeslahti-147

Laeslahti-198

Laeslahti-203-webb

Sportiga livsstilsbilder

Ellen Kivistö Fotografier, Livsstil 0 Comments

Susanna-69

För några veckor sedan kontaktade maratonlöparen Susanna, som skriver bloggen Healthy Style of Living, mig med en förfrågan om sportiga livsstilsbilder hon kan använda i sin blogg och i sina sociala medier. Vi stämde träff över varsin kopp cappuccino och klickade bra, så vi bokade in vår första fotografering redan samma vecka då jag råkade ha en lämplig lucka i kalendern.

Vi började fotograferingen redan tidigt på morgonen på ett av mina nya favoritställen bara några minuter med bilen från min ytterdörr. Under en timme hann vi med ett klädbyte, många olika poseringar och några löpsträckor i det minusgradiga Ruissalo, så vi kände oss båda riktigt nöjda efteråt. Här visar jag några av alla de drygt hundra bilderna jag redigerade och laddade upp i urvalsgalleriet.

Susanna-36

Susanna-116

Susanna-20

Susanna-52

Sagolika bröllopsporträtt i snön, del II

Ellen Kivistö Bröllopsfotografier, Fotografier 0 Comments

Första delen med vintriga bröllopsporträtt av Andrea och Jonatan visade jag i ett tidigare blogginlägg som ni kan se här.

Jag fotograferar bröllop året runt och jag är alltid väldigt noggrann då jag väljer ut platser för porträtten. Miljön och tidpunkten spelar en stor roll då ljuset varierar under dagen, men jag ser till att alltid ha koll på dessa så paren kan njuta av sin fotografering till fullo. Efter Andreas klänningsombyte började jag med att fotografera dem ute på en lätt snötäckt åker innan vi förflyttade oss till en liten skogsplätt alldeles i närheten. Vilken tur att vi fick rimfrost på de gamla träden för det blev så otroligt fint!

BRÖLLOP UNDER LÅGSÄSONG!
Jag erbjuder dokumentärfotografering av bröllop under lågsäsong (oktober till april) till ett rabatterat pris. Jag har ännu möjlighet att boka in ett par bröllop under våren och gifter du dig inte själv får du väldigt gärna tipsa mig vidare till en kompis eller släkting som letar fotograf! Kanske överraska dem med att ge fotograferingen som gåva?

Jag nås smidigast på: info@ellenkivisto.com.

Vinterbrollop_Brollopsfotograf_Talvihaat_Haakuvaus_Haakuvaaja_Turku_Salo_Pori_Helsinki_Kemio-4

Vinterbrollop_Brollopsfotograf_Talvihaat_Haakuvaus_Haakuvaaja_Turku_Salo_Pori_Helsinki_Kemio-19

Vinterbrollop_Brollopsfotograf_Talvihaat_Haakuvaus_Haakuvaaja_Turku_Salo_Pori_Helsinki_Kemio-21

Vinterbrollop_Brollopsfotograf_Talvihaat_Haakuvaus_Haakuvaaja_Turku_Salo_Pori_Helsinki_Kemio-17

Vinterbrollop_Brollopsfotograf_Talvihaat_Haakuvaus_Haakuvaaja_Turku_Salo_Pori_Helsinki_Kemio-20

Vinterbrollop_Brollopsfotograf_Talvihaat_Haakuvaus_Haakuvaaja_Turku_Salo_Pori_Helsinki_Kemio-38

Vinterbrollop_Brollopsfotograf_Talvihaat_Haakuvaus_Haakuvaaja_Turku_Salo_Pori_Helsinki_Kemio-44

Vinterbrollop_Brollopsfotograf_Talvihaat_Haakuvaus_Haakuvaaja_Turku_Salo_Pori_Helsinki_Kemio-43

Vinterbrollop_Brollopsfotograf_Talvihaat_Haakuvaus_Haakuvaaja_Turku_Salo_Pori_Helsinki_Kemio-46

Vinterbrollop_Brollopsfotograf_Talvihaat_Haakuvaus_Haakuvaaja_Turku_Salo_Pori_Helsinki_Kemio-24

Vinterbrollop_Brollopsfotograf_Talvihaat_Haakuvaus_Haakuvaaja_Turku_Salo_Pori_Helsinki_Kemio-33

Vinterbrollop_Brollopsfotograf_Talvihaat_Haakuvaus_Haakuvaaja_Turku_Salo_Pori_Helsinki_Kemio-25

Vinterbrollop_Brollopsfotograf_Talvihaat_Haakuvaus_Haakuvaaja_Turku_Salo_Pori_Helsinki_Kemio-31

Vinterbrollop_Brollopsfotograf_Talvihaat_Haakuvaus_Haakuvaaja_Turku_Salo_Pori_Helsinki_Kemio-1

Vinterbrollop_Brollopsfotograf_Talvihaat_Haakuvaus_Haakuvaaja_Turku_Salo_Pori_Helsinki_Kemio-8

Vinterbrollop_Brollopsfotograf_Talvihaat_Haakuvaus_Haakuvaaja_Turku_Salo_Pori_Helsinki_Kemio-6
Vinterbrollop_Brollopsfotograf_Talvihaat_Haakuvaus_Haakuvaaja_Turku_Salo_Pori_Helsinki_Kemio-16

Sagolika bröllopsporträtt i snön

Ellen Kivistö Bröllopsfotografier, Fotografier 4 Comments

Snön knastrade under skorna och träden stod klädda i rimfrost en söndag i början av januari då jag fotograferade Andrea och Jonatan, som tog med sig en älskad familjemedlem ut i det vintriga landskapet. Hela min kropp fylldes av värme då jag såg kärleken som sprudlade mellan dem. Åh! Nedan får ni se första delen av fotograferingen.

BRÖLLOP UNDER LÅGSÄSONG!
Jag erbjuder dokumentärfotografering av bröllop under lågsäsong (oktober till april) till ett rabatterat pris. Jag har ännu möjlighet att boka in ett par bröllop under våren och gifter du dig inte själv får du väldigt gärna tipsa mig vidare till en kompis eller släkting som letar fotograf! Kanske överraska dem med att ge fotograferingen som gåva?

Jag nås smidigast på: info@ellenkivisto.com.

Vinterbröllis-12

Vinterbröllis-11

Vinterbröllis-14

Vinterbröllis-13

Vinterbröllis-0

Vinterbröllis-16

Vinterbröllis-2

Vinterbröllis-10

Vinterbröllis-1

Vinterbröllis-15

Vintrig gravidfotografering

Ellen Kivistö Fotografier, Gravidfotografier, Resor 0 Comments

Jag kunde inte vänta med att redigera klart gravidporträtten jag fotade i lördags under min lilla resa till Sverige. Jag bara älskar att fota blivande mammor ute den här tiden på året!

Vid första anblicken kan det verka lite tråkigt att fota utomhus under vintern då det knappt finns någon snö, men jag vill påpeka att det går hur bra som helst att få till fina porträtt ändå. Jag är noggrann med att välja ut platser som blir bra på bild, även om de kanske inte ser så speciella ut då man åker förbi. Jag ser även till att boka in fotograferingen till en tidpunkt då ljuset är smickrande. Även en mulen dag som den här är lämplig för att föreviga den växande magen. Titta bara hur Helena strålar!

Med hjälp av tjocka strumpisar under kjolen och värmepåsar som kan gömmas inuti kläderna eller tejpas fast på ryggen slipper man frysa. Här sitter mamman på en filt som göms av den stora tyllkjolen och i händerna håller hon värmepåsar. Med hjälp av dessa små knep och paus för varm kakao blir vinterfotograferingen i drömlika kjolar och skira klänningar en trevlig upplevelse. Jag har även möjlighet att låna ut vackra gravidkläder till den som vill. Kläderna finns i olika färger och storlekar, så de passar alla.

ERBJUDANDE!
För att fira två år som företagare vill jag nu ge en valfri porträttfotografering som gåva till er. Jag fotar dig eller den du håller kär i fin utomhusmiljö och efter fotograferingen får ni kika igenom alla fotografier i lugn och ro hemma för att välja ut era favoriter. Ni betalar sedan enbart för de produkter eller digitala filer ni vill köpa, fotograferingskostnaden bjuder jag på. Det är inget köptvång. Inom Åbo tillkommer ej heller resekostnad. Erbjudandet gäller under hela vecka två.

Boka tid genom att mejla: info@ellenkivisto.com.

Gravid-15

Gravid-9

Gravid-6

Gravid-3

Gravid-10

Gravid-14

Gravid-11

Gravid-4

Gravid-12

Gravid-7

Gravid-8

Gravid-1

Gravid-5

Gravid-13

Gravid-2

Förväntningar, drömmar och mål

Ellen Kivistö Dagbok 0 Comments

DoThis

Så här i början av det nya året tycker jag det är förnuftigt att reflektera över vad man egentligen vill göra. Vad är det som hindrar en från att uppfylla drömmar?

Hitta en motionsform jag tycker om. Att börja röra på sig mer är väl ett typiskt nyårslöfte, men jag lovar inte att jag skall träna ett visst antal timmar i veckan. Istället vill jag hitta en motionsform jag tycker om, någonting som jag längtar till att göra istället för att känna att det känns jobbigt att komma iväg och få det gjort. Kanske är den här motionsformen löpning? Jag har i alla fall spontanbokat in en kurs tillsammans med en tränare som sprungit över tjugo maratonlopp. Jag tänker mig att det kan uppstå en rejäl kämpaglöd genom att träna tillsammans med någon man ser upp till.

Jobba bort blygheten. Ibland kan det vara till fördel att vara blyg som person, men för mig är det en sak som känns väldigt jobbig. Det är jobbigt att erkänna det här på bloggen också, eftersom ni läsare antagligen skapat er en egen bild av hur jag är som person. Fastän jag skulle ha något att tillföra i en diskussion sitter jag hellre tyst istället för att bara få det jag vill sagt – för jag vågar helt enkelt inte. Vad jag är rädd för vet jag inte ens. Ett konkret mål blir att prata inför publik. Jag klarar det nog om jag vill!

Skapa något med händerna. En tavla, en teckning, ett hantverk – vad som helst. Under jullovet då jag låg sjuk hemma provade jag göra korsstygn. Jag har aldrig broderat tidigare, men jag har sett så otroligt vackra broderier att jag blev sugen på att testa. Det är både pilligt och tidskrävande, men det är en skön känsla då man väl är klar och dessutom nöjd. Det gav mig mersmak. Att måla är förresten en grej jag saknar. Det är så klurigt att hitta tid till att göra allting, och oftast dyker inspirationen upp mitt i natten då man borde sova.

Läsa böcker. Äntligen har jag fått upp en bokhylla på väggen, men där bara är den, fylld av en lång rad olästa böcker. Jag får nog ta tag i det och börja läsa helt enkelt, så slipper jag torka så mycket damm. Tjugo minuter innan jag lägger mig hinner jag nog med.

Vinterbada. Det är en sak jag år efter år velat prova på, men det har bara inte blivit av. Det här året skall jag minsann hoppa i det där kalla vattnet, det har jag bestämt!

Åka luftballong eller hoppa fallskärm. Det här är kanske det på listan som är minst troligt att jag gör, dels för att det kostar en hel del, men jag drömmer om att göra det och det är inte omöjligt! En tur med luftballong är i alla fall en vettig upplevelse att spara pengar till. Att hoppa fallskärm kanske inte är så vettigt, men jag gillar det där pirret i magen man får på höja höjder.

SjälvporträttFortsätta jobba med min serie självporträtt. Att mina visioner kräver att jag simmar ut till en sten med fjärrkontrollen i en minigrip-påse eller att jag stället mig barfota precis intill en myrstack bara för att skapa ett särskilt fotografi är både utmanande och roligt. Som bonus stärker det självförtroendet.

Jag har medvetet varit lite hemlighetsfull med det här projektet, men vill ni tjuvkika lite på vad jag sysslat med är det bara att kolla in kategorin Självporträtt.

FotoprojektFörverkliga ett fotoprojekt. Mina självporträtt skapar jag för min egen skull, men jag har under en lång tid samlat inspiration till ett annat projekt som alla sedan skulle kunna ta del av. Exakt vad det är vill jag inte avslöja i det här skedet (en liten hint i bilden ovan), men mitt mål är att det är klart innan året är slut.

Island-wedBli bokad att fotografera ett destination wedding. Den här punkten skrämmer mig mest, även om destination wedding inte nödvändigtvis behöver betyda att jag åker till andra sidan jordklotet, utan kanske håller mig i Skandinavien. Drömmar som inte skrämmer en är inte tillräckligt stora, har jag hört.

Jag tror det är min resa till Island förra sommaren som fått mig sugen på att fota mer utomlands. Kolla in dessa, dessa och dessa bilder jag fotade av Kitty och Simon, hur fantastiskt fint är det inte!?

Videoblogga. Jag skulle så gärna vilja testa på det, men på grund av min blyghet har jag inte vågat. Nu praktiserar jag i en digimediabyrå och sysslar med rörlig bild så gott som dagligen, så jag har ju egentligen goda förutsättningar för att skapa kvalitativa videor. Jag längtar till slutet av veckan då jag skall lära mig audioproduktion – det är så himla intressant! (Mer om detta kommer jag blogga under våren.)

RoadtripRoadtrip i Finland. Det finns så många vackra platser jag vill åka till och många av dem ligger inte ens långt borta. Platserna på fotografierna ovanför ligger en dryg timme med bil (och en kvarts promenad) bort. Eftersom jag under hösten kommer åka till Lappland skulle jag gärna utforska de mellersta delarna av landet.

Bli bättre på att kolla kontakten med vänner. Jag har vänner som bor väldigt utspritt och som jag träffar alldeles för sällan. Jag vet att jag är dålig på att hålla kontakten och jag får dåligt samvete av att tänka på det. Jag har ingen ursäkt att komma med för det är ju inte så svårt att skicka ett meddelande och fråga hur någon mår, ändå gör jag inte det och sedan rinner vänskapen ut i sanden. Nu bryter jag cirkeln.

IslandResa utomlands. Då jag reser växer jag som människa. Det här året vill jag resa utomlands minst en gång. Resan är egentligen redan bokad; i juli bär det av till Island för att delta i en fotoutbildning precis som förra året, men sedan har jag planerat stanna kvar en vecka eller två, kanske flyga vidare någon annanstans. Det är bara sällskapet som fattas. Vem vill hänga med på äventyr!?

Klicka dig vidare till min kategori Resor för fler reserelaterade inlägg. Inom kort kommer jag uppdatera den med nya inlägg.

Sailor-Demian kopiaGöra en fotobok. “Skomakarens barn har inga skor” är ett lämpligt ordspråk när det när det kommer till kritan. Till mina kunder skapar jag hur vackra album och andra produkter som helst, och jag talar alltid om för dem hur viktigt det är att låta framkalla sina fotografier, men själv har jag inte en enda tavla på väggen. Tillsammans med sonen har jag förverkligat många idéer som resulterat i en serie stämningsfulla fotografier, men de bara ligger där på hårddiskarna. Jag får ta tag i saken och göra de där fotoböckerna om Demians äventyr, förrän åren går och det är ett alldeles för överväldigande projekt att göra en bok.

I det här inlägget visar jag upp den där lilla sjömansinspirerande bildserien.

Publicera en hejdundrande portfolio. Jag tänker mig en smakfull hemsida med mina allra bästa arbeten, som jag med handen på hjärtat kan säga att jag känner mig nöjd med. Det här är en sak jag redan borde ha, men då det tar så mycket tid att göra en hemsida har jag istället visat upp mina fotografier på andra vis och hela tiden tänkt att jag gör den där hemsidan sedan någon gång när jag har tid över. Men jag har ju aldrig tid över till den om jag inte prioriterar den. Portfolio är ett viktigt mål!

Har ni läsare listat era drömmar och/eller mål? Länka gärna till era inlägg – det vore intressant att läsa!

Trasiga vingar kan också bära

Ellen Kivistö Dagbok 0 Comments

Karamellis-1

Under en dryg timmes bilfärd med bara motorns surrande och lyktorna som lyser upp den slingriga vägen några meter framför en hinner man tänka ganska mycket och gå igenom ett brett spektrum av känslor.

Skulle jag beskriva det här året med bara ett enda ord skulle det nog vara turbulens. Emellanåt har det känts äventyrligt och roligt, men stundvis rentav farligt. Oftast har det ändå snabbt gått över i mindre guppar för att sedan sakta avta, men aldrig helt. De där små gupparna har hela tiden varit närvarande och gjort det lite svårt att andas.

Början av året minns jag som en dimma då jag satt i skolans datorsal och betade av uppgift efter uppgift, medan jag egentligen bara längtade efter lite sommarledighet.

Sedan kom den efterlängtade ledigheten, med stipendium och solsken, men då visste jag inte längre vad jag ville göra. Det kändes som om jag hela tiden gick och väntade på någonting. Vad vet jag inte.

Då hösten kom flyttade jag till en annan stadsdel, som jag inte ens hunnit utforska än då studierna ätit upp en så stor del av tiden och solen gått ner så tidigt, till en lägenhet jag inte visat bilder ifrån för att jag ätit på golvet i tre månader bara för att jag inte kunnat bestämma mig för hurdan matgrupp jag vill ha. Sedan fick jag för mig att bleka håret.

Och nu sitter jag här på golvet i mitt gamla rum hemma hos mamma och funderar på hur jag skall hitta mig själv igen. Innan jag listar saker jag förväntar mig av 2017 vill jag berätta några saker som ändå varit trevliga det här året.

  • Bujaka! photo camp som några av Finlands främsta bröllopsfotografer ordnade i idylliska Meri-Teijo i maj. Det var så himla lärorikt att lyssna till föreläsningarna och roligt att nätverka med de andra fotograferna. Vädret var på topp och det märktes att de verkligen satsat på att alla deltagare skulle trivas. Jag kan höra bäcken som porlar och alla slutare som ger ifrån sig de där klickande ljuden bara jag tänker på det, aah!
  • De där små utflykterna jag gjort med lillskrutten. Två år är en rolig ålder som för med sig mycket nytt och spännande och det värmer mammahjärtat att varje kväll kunna pussa en så härlig liten filur som säger ’’mamma är fin’’ god natt.
  • Resan till Island med de svenska fotograferna. Wow säger jag bara – att få uppleva ett land man så länge drömt om att besöka och att dessutom få fotografera ett kärleksfullt och genuint brudpar på de mest fantastiska platserna. Jag är så glad över att jag nappade på chansen för jag växte verkligen som människa under resan.
  • Vännerna som stöttat mig då allt känts bedrövligt. Läser ni det här nu (självklart gör ni!) så vill jag bara säga tack. Tack, tack, tack. Ni är värda en stor kram och tårta med fler fyllningar än våningar.

Trots att 2016 går till historien som ett av de sämre åren i mitt liv minns jag tillbaka på de här upplevelserna med värme, och jag vet att om jag bara kämpar lite för att vända planet kan jag flyga i rätt riktning igen.

I nästa inlägg får ni ta del av mina förväntningar inför det nya året.