Ögonblick i maj

Ellen Kivistö Dagbok 0 Comments

Så länge sedan jag gjort ett vardagsinlägg! Nu är det nog dags att kika på lite bilder från maj, månaden då vädret tog humöret i hand och åkte roller coaster tillsammans.

Jag köpte äntligen det där nya objektivet jag suktat efter i flera månader och tog ut det på en testrunda medan solen höll på att gå ner. Det är ett Tamron 70-200mm f/2.8 och jag velade länge mellan det och Nikons motsvarighet. Jag är lite nördig då det kommer till märken och vill helst hålla mig till ett och samma som jag har koll på, men så fick jag testa Tamron och kunde inte komma på en enda orsak att lägga en tusenlapp till på Nikon bara för märkets skull. Nöjd är jag! De flesta bilderna i det här inlägget är fotade med nykomlingen.

Ingen kan ha missat att vädret varit helknäppt! Sonen som gillar snö har jublat och velat springa ut för att bygga snögubbar så fort flingorna dalat ner, medan jag tagit mig för huvudet och önskat att värmen skulle komma. Det jag gillar allra minst med snö är att hur man än putsar skorna innan man går in drar man med sig av den där vita sörjan som smälter i små pölar man sockfota sedan trampar i.

Men så försvann snön lika snabbt som den kom och grönskan brakade loss! Jag gillar speciellt mycket just den här tiden på våren då trädgrenarna kläs i små ljusgröna knoppar som ännu inte slagit ut helt. Ah, dessa jordnära murriga men samtidigt fräscha färger som (ur min fotografiska synvinkel) gör allting så fint. Och doften, åh, doften!

Han är nog en så härlig filur han där lillskrutten, som plockar (river?) vitsippor för att “mamma behöver blommor”. Det värmer mitt mammahjärta.

Tillsammans har vi åkt iväg på små äventyr! Det här sandtaget är ett av mina nya favoritställen att fota på. Jag skall visa er mer bilder i kommande inlägg.

Så, det var några glimtar från den senaste tiden. Efter en hektisk vinter med praktik, skolarbete och jobb i egna firman är det skönt att sommarlovet står bakom hörnet. Då har jag mer tid att uppdatera bloggen. Berätta gärna vad ni vill läsa mer om. Gillar ni sådana här vardagsinlägg eller ser ni hellre enbart fotojobb?

Studioporträtt i Kimito

Ellen Kivistö Barnfotografier, Fotografier, Studiofotografier 0 Comments

Mamman till den här söta och busiga lilla filuren hörde av sig till mig när det var dags för 1-årsporträtt. Lagom till fotograferingen kom min nya nästan tre meter breda sandfärgade bakgrund jag beställt och lagom nog rymdes den precis i bilen. En centimeter till och det hade inte gått att stänga bakluckan. Med bilen fullproppad med studioutrustning rullade jag iväg mot Kimito för att göra fotograferingen hemma hos föräldrarna. Det var en riktigt trevlig syssla medan snöslasket vällde ner och det blåste upp till storm utanför. Och hon var ju så otroligt söt. Vilken bild är din favorit?

Bröllopsfotografering på Island, del IV

Ellen Kivistö Bröllopsfotografier, Resor 0 Comments

Medan jag satt och kikade på flygbiljetter och drömde mig tillbaka till Island häromdagen slog det mig att jag ännu inte publicerat alla bildserier jag fotade där förra sommaren. Det blev så många fantastiska bilder med Kitty och Simon, som trotsade både vind och regn!

Kolla in mina kategorier Bröllopsfotografier och Resor för att ta del av fler porträtt från det fantastiska landet med mosstäckta lavafält, vattenfall, svarta stränder och kilometerlånga lupinslätter. Det skall bli så otroligt roligt att åka tillbaka snart!

Dansporträtt i Åbo

Ellen Kivistö Fotografier, Porträtt 0 Comments

Ni som följer mig på Facebook eller Instagram har redan fått se lite av denna porträttserie, men här kommer några fler fotografier!

Amanda som är dansare, danslärare och evenemangsarrangör kontaktade mig när hon behövde nya porträtt av sig själv till sitt marknadsföringsmaterial. Eftersom jag arbetat med Amanda tidigare och jag vet att hon kan röra sig lika bra framför kameran som på scen styrde vi ihop en kort fotografering för att ta halvporträtt i två olika outfits.

Jag skojar inte när jag säger att jag inte behövde göra något urval från denna fotografering. Varenda ruta blev användbar och det finns så mycket jag gillar med dessa porträtt; hennes självsäkerhet, styling, den råa väggen och det naturliga ljuset från fönstret. Ibland behöver det inte vara mer komplicerat än så och ändå bli jättebra!

Liten blir stor

Ellen Kivistö Barnfotografier, Porträtt 2 Comments

Det roliga med fotografier är att man kan ta en resa tillbaka i tiden när man vill. Någonting man nästan glömt bort minns man plötsligt alldeles tydligt när fotografierna ligger framför en.

Doften av lera i den täta dimman, den lite kalla vindpusten mot kinden och de allra första mjuka videungsknopparna är saker dessa fotografier alla har gemensamt. Mellan den första lilla porträttserien och den andra har det gått ett helt år.

För ett år sedan var det lätt att fotografera sonen. Han tyckte det var roligt framför kameran och minneskorten var ständigt fyllda med bus. Nu går det inte alls lika smidigt. Han vill inte längre lyssna på uppmaningar som att hålla videungen vackert i båda händerna, lägga huvudet på sne eller le. Så fort jag tar fram kameran och han inte får klämma på alla knappar vänder han ryggen åt mig. Han bryr sig istället mer om att hoppa i varenda vattenpöl han får syn på. Men det är okej. För mig som fotograf och mamma gör det inget om sammetsbyxorna är leriga upp till knäna, snoret torkas på ärmen och vattnet skvätter på kameran. Det är i stunder som dessa bilderna blir personliga – för de speglar verkligheten. En liten berättelse ur en liten människas liv blir värdefull för flera generationer framåt.

Följande fyra fotografier är tagna för bara två dagar sedan.

Fotografierna nedan är tagna på samma plats för ett år sedan. Då såg det ut så här:

Det är bara att medge att han växt. Han är inte så gullipluttig längre. På fredag fyller han tre.

Då jag fotar för kunder skiljer sig mitt arbetssätt inte på något vis. Jag är samma person bakom kameran och mitt fokus är alltid att skapa fotografier som är kärleksfulla och viktiga för familjen. I april har jag bara fåtal lediga tider kvar. Den här tiden på året precis innan naturen vaknar till liv igen efter vintern bjuder på murriga och mjuka färger och man kan ta sig till platser som under sommaren är igenvuxna. Mejla info@ellenkivisto.com för mer info och bokning. Jag ser framemot att skapa fina minnen tillsammans med er!

Värmen av ömma kramar i kylan

Ellen Kivistö Bröllopsfotografier, Parfotografering, Porträtt 0 Comments

I samband med att jag firade två år som företagare i januari ordnade jag en tävling på min Facebook-sida. För att vara med skulle man berätta med vem man skulle vilja dela en fotografering och varför. Det trillade in många kommentarer och det var verkligen ingen lätt sak att välja bara en vinnare då jag så gärna hade fotograferat alla.

Till slut föll valet på en kommentar som fick mig att känna värme i hela kroppen medan jag läste den.

“Jag och min man har varit gifta 1 år den 13.2. En fotografering skulle vara en fin gåva att ge första bröllopsdagen till ära. Vi har en del foton på hela familjen men nu skulle vi kunna satsa på att ta bilder endast på oss. Av någon orsak har vi inte än idag tagit officiella bröllopsbilder och det gör mig ledsen att inte ha bilder att hänga upp på väggen. Vilken fin tanke av dig att ge någon chansen att få fina foton!”

För några dagar sedan åkte jag till Pargas för att fotografera Kati tillsammans med sin man. Vilken värme de spred där ute i den friska luften strax innan solen gick ned! Jag har nog aldrig förut sett så många kramar under en fotografering. Nedan följer ett litet axplock.

Vill du boka in en kärleksfull parfotografering nås jag smidigast på info@ellenkivisto.com.

De Gamlas Dans

Ellen Kivistö Evenemang, Fotografier 0 Comments

Spolar vi tillbaka tiden lite grann befann jag mig en fredagskväll i Logomo i Åbo för att fotografera De Gamlas Dans, en tillställning jag tidigare aldrig tagit del av. Jag måste erkänna att jag faktiskt var lite nervös innan, då jag bara hann hem för att byta klädsel och innehåll i väskan efter en lång praktikdag och inte mer än mejlat med personen som anlitat mig. Inte hade mitt presskort jag behövde för att komma in som fotograf hunnit komma med posten heller och jag hade ingen aning om hur ljusförhållandena skulle vara. Men precis som det brukar löste sig allt och jag hann träffa min kund i exakt två sekunder, så jag hann se hur hon såg ut, innan hon försvann i vimlet igen.

Det var en så trevlig stämning som smittade av sig i hela salen då orkestern satte igång och leendena glänste ikapp med klänningarna. I det ögonblicket kände jag mig väldigt tacksam över att jag genom mitt jobb komma i kontakt med så många olika människor och få vara en del av så många olika festligheter. Efter att danserna var över smet vi snabbt ut i en korridor för att hinna med några porträtt innan folkmassan skulle strömma ut.

Jag är tacksam även över att jag fått lov att publicera serien, så här kommer några utvalda höjdpunkter från alla drygt tvåhundra fotografier jag levererade till paret efter en och en halvtimmes fotografering.

Laeslahti-32

Laeslahti-77

Laeslahti-8

Laeslahti-67

Laeslahti-43

Laeslahti-40

Laeslahti-58

Laeslahti-60

Laeslahti-86

Laeslahti-93

Laeslahti-165

Laeslahti-136

Laeslahti-140

Laeslahti-147

Laeslahti-198

Laeslahti-203-webb

Sportiga livsstilsbilder

Ellen Kivistö Fotografier, Livsstil 0 Comments

Susanna-69

För några veckor sedan kontaktade maratonlöparen Susanna, som skriver bloggen Healthy Style of Living, mig med en förfrågan om sportiga livsstilsbilder hon kan använda i sin blogg och i sina sociala medier. Vi stämde träff över varsin kopp cappuccino och klickade bra, så vi bokade in vår första fotografering redan samma vecka då jag råkade ha en lämplig lucka i kalendern.

Vi började fotograferingen redan tidigt på morgonen på ett av mina nya favoritställen bara några minuter med bilen från min ytterdörr. Under en timme hann vi med ett klädbyte, många olika poseringar och några löpsträckor i det minusgradiga Ruissalo, så vi kände oss båda riktigt nöjda efteråt. Här visar jag några av alla de drygt hundra bilderna jag redigerade och laddade upp i urvalsgalleriet.

Susanna-36

Susanna-116

Susanna-20

Susanna-52