Gravidporträtt på Island

Ellen Kivistö Fotografier, Gravidfotografier, Resor 0 Comments

Jag kikade tillbaka på bildserierna jag fotade under min vistelse på Island förra sommaren. Flera av bildserierna har jag ännu inte publicerat, men eftersom ni redan sett flera olika bröllopsporträtt därifrån visar jag i detta inlägg istället några gravidporträtt fotade i närheten av Bláa lónið.

Om en vecka åker jag tillbaka till detta mystiska land där nya fotografiska äventyr väntar!

Twilight rock & roll band

Ellen Kivistö Evenemang, Fotografier 0 Comments

Under förra veckoslutet ordnades Kalkholmsfestivalen på Kimitoön och det lokala bandet Twilight anlitade mig att fotografera sitt uppträdande under lördagskvällen. Konserten var riktigt fin med gamla godingar, ljuseffekter och landskapet som kunde urskiljas bakom det tunna bakgrundstyget. Nedan ser ni ett axplock fotografier från konserten.

Inlägget får gärna delas/länkas till, men fotografierna får ej kopieras och publiceras av tredje part utan tillstånd. Mejla info@ellenkivisto.com vid intresse av bildköp.

Porträtt med en fyrbent vän

Ellen Kivistö Fotografier, Porträtt 0 Comments

Heidi kontaktade mig när hon ville ha fina fotografier tillsammans med sin älskade fyrbenta familjemedlem. Jag fotade dem en sen kväll i blåsten, men trots försommarkylan andas bildserien ändå värme och kärlek. Det var så mysigt att klappa den lena mulen och känna doften av häst.

Silar mygg och sväljer kameler

Ellen Kivistö Dagbok 0 Comments

Jag vet inte om jag skall skratta eller gråta då jag tänker på hur mycket otur jag hade förra veckan. Jag som väldigt sällan har huvudvärk vaknade med huvudvärk som höll i sig flera timmar tre dagar i sträck och inga konster som i vanliga fall brukar hjälpa hjälpte, så jag fick helt enkelt skjuta upp många jobbgrejer och vila istället. Så där låg jag, hemma hos mamma på landet frustrerad över att inte kunna göra något medan det var fint ute och to do -listan växte sig längre och längre.

När huvudvärken äntligen släppt gick ingenting riktigt som jag ville. Såpbubbelmaskinen funkade inte när jag skulle använda den i pop-up studion och den där förbaskade pappersbakgrunden jag köpt efter att ha hört så gott om blev genast full med fula veck bara av att hängas upp, så nu ligger elva (!) gånger tre meter papper ihopskruttat i väntan på att bli en midsommarbrasa.

Till råga på allt blev jag bestulen på bensin då jag tankade i hamnen. Hur i hela friden gick det till då, undrar ni kanske? Jo, jag parkerade bilskrället, som förresten stannar av sig själv lite nu och då medan man kör, intill en bensinpump, betalade, valde pump, märkte att slangen inte riktigt räckte till, körde fram bilen någon meter – för att upptäcka att en medelåldersman under de några sekunderna börjat tanka sin båt med bensinen jag precis betalat för. Jag blev så chockad så jag först inte visste vad jag skulle göra, sedan höjde jag rösten då jag inte fick någon respons på mitt “Anteeksi!?”, men då hade han tankat klart så han körde iväg, utan att säga ett ord. De några människorna som stod i kö såg hela händelseförloppet, utan att ingripa.

Ny vecka och nya tag imorgon, tänkte jag igårkväll innan jag gick och lade mig, tillbaka i Åbo.

Pfff. Dagen började med att bilskrället bara stannade igen, mitt i Kaskisbackens korsning i morgonrusningen. Och så råkade jag i misstag radera precis alla kommentarer från hela bloggen då jag skulle ta bort åttatusen spamkommentarer. Annars har dagen känts ganska bra.

Kärleksfotografering på Kimitoön

Ellen Kivistö Bröllopsfotografier, Parfotografering, Porträtt 0 Comments

För några veckor sedan gjorde jag en bohemisk kärleksfotografering på Kimitoön tillsammans med Emelie och Tony. Vi bokade in fotograferingen till sent på kvällen, i hopp om att kunna utnyttja det gyllene ljuset som ofta bjuds på en stund innan solen går ner. Jag hade på förhand sett ut lämpliga platser, men precis när vi parkerat bilarna försvann solen bakom ett fluffigt molntäcke. Eftersom jag alltid tar ljuset i beaktande för att kunna skapa behagliga och trevliga fotografier väntade vi en liten stund tills vi fick njuta av den värmande kvällssolen igen. Att fota under växlande molnighet är väldigt utmanande, men efter många porträttfotograferingar i olika väderförhållanden har jag lärt mig arbeta flexibelt.

Jag fotade Emelie och Tony i både skogsgläntan och vid havet. De var så himla lättsamma och härliga att ha framför kameran! Och så hittade vi ett fågelbo med ägg i – så fint! Mamman var inte på plats i boet, så jag knäppte en bild och lämnade sedan platsen för att inte störa. Jag hoppas den här bildserien kan funka som inspirationskälla till de som planerar förlovning/bröllop!

Vill ni boka en mysig kärleksfotografering når ni mig på info@ellenkivisto.com.

Så kom sommarlovet

Ellen Kivistö Företagande, Livsstil 0 Comments

Sommaren är äntligen här, men ordet lov är nog lite missvisande, trots att det är just “sommarlov” jag svarar då någon frågar vad jag sysslar med. Jag är fri från studier fram till slutet av augusti, men ledig har jag nog inte varit den senaste veckan trots att jag “bara varit hemma”. Studierna och praktiken tog upp en stor del av min tid under vintern och våren och hur intressanta de än är känns denna paus välbehövlig. Nu är det dags att fokusera på det egna företaget istället. Trots att jag inte är ute på fältet och fotograferar finns det alltid någonting att göra; problem att lösa, tjänster att förbättra och produkter att utveckla – det är arbete som händer bakom kulisserna, men som är precis lika viktigt som det arbete jag utför då jag står bakom kameran.

De senaste dagarna har jag jobbat hemifrån med att bocka av punkter på min kilometerlånga to do-list, sådana där lite tråkiga saker som att städa båda arbetsdatorerna från onödiga filer, organisera mappar, säkerhetskopiera viktiga saker och testa mig fram till det bästa sättet att dammtorka tangentborden. Då det gäller kunders digitala fotografier är jag alltid väldigt noggrann med att genast säkerhetskopiera dem, organisera dem, göra urvalsgallerier och spara dem i rätt filformat, men när det kommer till mina privata bilder bara slänger jag in dem i random mappar, vilket är dumt för det är så tidskrävande att gå igenom allting sedan. Men en fyrtio timmars arbetsvecka senare är det gjort. Medan jag satt och tog mig för huvudet lovade jag mig själv att i fortsättningen använda olika minneskort för jobb och privata bilder, att hålla ordning på även de personliga bilderna och att hålla datorerna fria från onödigt skräp.

Nästa vecka kommer jag varva fotograferingar med att fortsätta bocka av punkter på listan. Vad tycker ni förresten om att läsa om livsstilen som företagare? Vill ni ha mer av det eller föredrar ni att enbart titta på fotojobb jag visar upp? Berätta gärna i kommentarsfältet!

Ögonblick i maj

Ellen Kivistö Dagbok 0 Comments

Så länge sedan jag gjort ett vardagsinlägg! Nu är det nog dags att kika på lite bilder från maj, månaden då vädret tog humöret i hand och åkte roller coaster tillsammans.

Jag köpte äntligen det där nya objektivet jag suktat efter i flera månader och tog ut det på en testrunda medan solen höll på att gå ner. Det är ett Tamron 70-200mm f/2.8 och jag velade länge mellan det och Nikons motsvarighet. Jag är lite nördig då det kommer till märken och vill helst hålla mig till ett och samma som jag har koll på, men så fick jag testa Tamron och kunde inte komma på en enda orsak att lägga en tusenlapp till på Nikon bara för märkets skull. Nöjd är jag! De flesta bilderna i det här inlägget är fotade med nykomlingen.

Ingen kan ha missat att vädret varit helknäppt! Sonen som gillar snö har jublat och velat springa ut för att bygga snögubbar så fort flingorna dalat ner, medan jag tagit mig för huvudet och önskat att värmen skulle komma. Det jag gillar allra minst med snö är att hur man än putsar skorna innan man går in drar man med sig av den där vita sörjan som smälter i små pölar man sockfota sedan trampar i.

Men så försvann snön lika snabbt som den kom och grönskan brakade loss! Jag gillar speciellt mycket just den här tiden på våren då trädgrenarna kläs i små ljusgröna knoppar som ännu inte slagit ut helt. Ah, dessa jordnära murriga men samtidigt fräscha färger som (ur min fotografiska synvinkel) gör allting så fint. Och doften, åh, doften!

Han är nog en så härlig filur han där lillskrutten, som plockar (river?) vitsippor för att “mamma behöver blommor”. Det värmer mitt mammahjärta.

Tillsammans har vi åkt iväg på små äventyr! Det här sandtaget är ett av mina nya favoritställen att fota på. Jag skall visa er mer bilder i kommande inlägg.

Så, det var några glimtar från den senaste tiden. Efter en hektisk vinter med praktik, skolarbete och jobb i egna firman är det skönt att sommarlovet står bakom hörnet. Då har jag mer tid att uppdatera bloggen. Berätta gärna vad ni vill läsa mer om. Gillar ni sådana här vardagsinlägg eller ser ni hellre enbart fotojobb?

Studioporträtt i Kimito

Ellen Kivistö Barnfotografier, Fotografier, Studiofotografier 0 Comments

Mamman till den här söta och busiga lilla filuren hörde av sig till mig när det var dags för 1-årsporträtt. Lagom till fotograferingen kom min nya nästan tre meter breda sandfärgade bakgrund jag beställt och lagom nog rymdes den precis i bilen. En centimeter till och det hade inte gått att stänga bakluckan. Med bilen fullproppad med studioutrustning rullade jag iväg mot Kimito för att göra fotograferingen hemma hos föräldrarna. Det var en riktigt trevlig syssla medan snöslasket vällde ner och det blåste upp till storm utanför. Och hon var ju så otroligt söt. Vilken bild är din favorit?